Модификатори

РЕФЛЕКТОРИ
След като сте направили основния избор за типа и мощността на осветителните тела, не по-малко важно е да избере и правилните рефлектори, които да купите.Като цяло можем да ги разделим на 3 вида: за остра светлина, за мека светлина и за остра и много ограничена светлина. Изборът на това колко и какви рефлектори да имате зависи най-вече от това какво снимате и какъв ефект искате. Ако снимате много портрети тип сватбена фотография – меките източници ще са предпочитане, но при снимки на предмети и храни комбинацията от трите може би е най-подходяща.

ОСТРА СВЕТЛИНА
Тук спадат обикновените рефлектори, които единственото което правят е да насочат светлината в една посока и да намалят загубите от разсейването в други посоки. Най-важният параметър е ъгълът на разпръскване. Варира от 90 до 29 градуса. Тоест от една и също разстояние различните рефлектори ще покрият нееднаква площ. Ако трябва да осветите голяма площ от близко разстояние ще ви трябва максимален ъгъл, доколкото в обратния вариант, малък обект да се освети от разстояние, ще ви трябва минимален ъгъл.
В раздел продукти са показани нормални рефлектори с ъгъл от 65 до 29 градуса. Реално характерът на светлината не се променя, а единствено покриваната площ. Но се променя още един параметър – количеството светлина или експозицията. Тоест колкото е по-голям ъгъла, е по-ниска експозицията и обратното.Ето някои сравнителни данни (бленда / f-stop) за тези рефлектори, при 100 АСА, на 2 метра и мощност 1100J:
Grid reflector 60o – 45.0
Stnadard reflector 50o – 45.8
Maxi Lite 43o – 64.6
Maxi spot 29o – 90.1
Идеята е с подходящото използване на съответните рефлектори да постигнете максимален добив на светлина и така с по-малко мощност ще имате същия ефект. Чисто финансово е по-изгодно да си купите различни рефлектори, а не само по-мощни тела. Разликата в бленди е два пъти, което е 4 пъти по мощност. Към категорията на нормалните рефлектори можем да причислим и няколко с по-специално предназначение.
Първият показан на снимката рефлектор се ползва за чадъри, от всичките им разновидности, като с големия си ъгъл от 90 градуса постига равномерно покритие на цялата площ. Вторият се използва най-често за осветляване на фон или други площи, когато осветителното тяло е в единия край и свети по ъгъл към площта. Рефлекторът разпределя неравномерно светлината и така компенсира страничното осветяване. Последният рефлектор е вече на границата на остър и мек източник, и най-често се използва за рисуващо осветление при портретна фотография. Благодарение на това че се произвежда в различни варианти – 44 или 70 сантиметра диаметър и бял или сребърен, можете много точно да създадете характера на светлината по свой вкус. И наистина поради кръглата си форма и съобразения размер създава много приятно, нито меко нито остро усещане за основен източник при портретите. Единственото неудобство, че трудно се пренася на външни снимки, особено с размер от 70см, като трябва много да внимавате да не го ударите или огънете и да му нарушите формата.
Към повечето нормални рефлектори можете да добавяте аксесоари, като филтри, разсейватели, капаци и т.н. Пчелните пити са много често използвано мощно средство за намаляване на ъгъла на светене. С тяхна помощ ако рефлектора е 50 градуса например, можете да го направите 30,20,10 и дори 8 градуса. Тоест да ограничите светлината точно колкото ви трябва. Но за сметка на намаляване на интензитета. Така че е по-изгодно (от енергийна гледна точка) ако искате 30 градуса да ги постигнете направо с такъв рефлектор. За жалост по-малките градуси можете да ги имате са с пчелни пити, но пак е по-добре да ги сложите на колкото може по-‘тесен’ рефлектор.

МЕКА СВЕТЛИНА
За да се получи мека светлина трябва острата светкавична лампа да се насочи към разсейвател или дифузьор с голяма площ. Има множество начини да се постигне това омекотяване като във фотографията са най-разпространени следните три: чадъри, софтбоксове и индиректни меки източници. Както се досещате най-евтиният вариант е чадърът – професионалните са между 100-200 лева, и обикновено с размер от 105 см. Произвеждат се различни повърхности – бяла отражателна, златна, сребърна , бронзова, трансперантна, като от това зависи степента на разсейване и омекотяване. Или добавянето на допълнителен цвят за ‘загар’ на кожата.
Независимо от факта че са на-нискобюджетното средство – чадърите са изключително добър светлинен източник, а като добавим и събирането им с едно движение, най-предпочитаното омекотяващо светлината средство при пътуване.
Софтбоксовете са много разпространени, защото при тях загубата на светлина е сведена до минимум и така изходния интензитет е максимален. От друга страна са относително лесни и бързи за прибиране и пренасяне. Цените им са доста по-високи от тези на чадърите, 300-700 лева, но си заслужава заради по-високата бленда на която ще снимате. Много често те имат възможност за различна степен на дифузия, посредством допълнителни вътрешни/междинни дифузьори или дефлектори. Предлагат се софтбоксове с най-различни форми и размери, кой е най-подходящия за вас зависи от физическите размери и форма на снимания обект.
Също така не забравяйте че в окото се отразява формата на светлинния източник и затова е нормално да видиш там кръгло отражение отколкото квадрат.
За да постигнете доста по-голям мек светлинен източник с едно тяло стандартната конструкция на софтбокса не е достатъчна за равномерното разсейване на светлината. При индиректните софтбоксове, лампата е обърната навътре което осигурява доста по хомогенна светлина по цялата външна площ, дори когато е с размер 145х145 см или с диаметър 190 см. Така можете да си гарантирате мека светлина до при снимки в цял ръст, и да са равномерно осветени.Както се досещате при тях цената е доста по-висока, но си заслужава ефекта. Тъй като самото тяло е разположено вътре, затворено в обема на дифузьора, е най-подходящо да се ползват генератори с отделени глави, за да може лесно да контролира количеството светлина и всички функции на светкавицата.

СПОТОВЕ
Най-остра светлина дават спотовете, от английски петно. Светлината е много насочена и концентрирана върху малка площ, оттук и името им. За разлика от нормален рефлектор с пчелна пита, тук имаме оптична система, която позволява по-точно очертаване на осветената зона. Ъгълът на осветяване доста малък – обикновено се регулира и е в границите на 15-30 градуса. В по-големите спотове има вградени ‘капаци’ и да постигнете изключително точно ограничаване на снопа светлина само върху желаната част от обекта. Отделно вътре могат да се поставят допълнителни маски (които можете сами да си изработите и да са произволни), включително и гобоси за множество специални ефекти.Има система за фокусиране, което помага за определяне на степента на рязкост на ефекта. Също можете и да прожектирате диапозитив през оптичния спот.
Както се видя рефлекторите играят огромна роля за крайния ефект на фотографията и дават реалният ефект на осветлението и поле за изява на вашата креативност. От друга страна също струват и не малко пари. За да правите хубави снимки, не е задължително да имате всичките или повечето, а само тези които наистина са ви необходими.Но все пак е по-добре да имате повече рефлектори, различен тип, отколкото да залагате само на бройка осветителни тела. Един светлинен източник с правилния рефлектор може да направи снимката много по-изразителна отколкото множество тела.