Знание

ПОВЕЧЕ ЗА СТУДИЙНОТО ОСВЕТЛЕНИЕ

Ако сте решили да се занимавате със студийна фотография, независимо дали ще е на хора или предмети, първият избор е светкавично осветление. причината е проста, няма друг светлинен източник който да може да ви осигури толкова високи данни на експозицията, както светкавиците. в студиото трябва да стане буквално ден за да снимате на 1/250s и бленда 16 на друг тип осветление.
нека да видим някои характеристики, важни при избора.
Цената
Стойността на марково светкавично осветление е по-висока от тази на фотоапарата и аксесоарите към него. Това важи и при купуването на по-скъп апарат, защото тогава се вдигнат изискванията за осветлението.
Цената зависи от класа на осветление и страната производител, като най-достъпното идва от азия, а най-надеждното от Швейцария. Като правило колкото е по-висок класа и цената съответно, осветление има повече възможности, повече екстри, но най-вече е по-надеждно и ще работи по-дълго. много важно е човек да си направи правилната оценка на това кое му трябва, за да не купува прекалено скъпи неща, които ням а да използва. Макар че и при фотографите да има идея да се купува най-скъпото, най-хубавото, все едно това ще компенсира липсата на умения и талант.
От друга страна купуването на основен клас техника води до бързото й морално остаряване и до амортизация. трудно е да убедиш някой които никога не е снимал в студио защо по-високия клас техника си струва и защо е по-добър, но това идва с времето и с опита. Така че простото сравняване на цената при швейцарската техника и при азиатското производство, не води до смислени отговори. по-добре е да питате някой действащ студиен фотограф, който имат опит и с двете.
Мощността
За разлика от постоянните източници на светлина които се измерват във ватове, тук измервателната единица е w/s или j. тъй като светкавици излъчват светлина за много кратко време и е важно количеството енергия. също така понятието водещо число е приложимо само за една светкавица с конкретен рефлектор, а не за тялото по принцип.
При светкавичното осветление скоростта на затвора не влияе на експонацията, стига да е синхронна скорост.затова количеството светлина се регулира само с блендата, а тя пряко влияе на фактори като дълбочина на рязко изобразеното пространство, винетирането, остротата по цялата площ на кадъра и т.н. в зависимост от нуждите и творческото решение на снимката, ни трябват отворени и затворени бленди. оттук не може да се направи извод каква мощност на светкавиците е необходима. например, ако снимате човек в цял ръст и сте го осветили от 5 метра, при даден рефлектор и 600j тяло може да постигнете бледна 11 на 100 iso. но ако използвате мека светлина от същото разстояние, блендата може да падне на 4, което не е много. за да постигнете по-добра бленда ще ви трябват 2400 или повече joules.
От друга страна за да осветите фона на същия кадър ще ви стигнат и 2 тела по 300 J. според нас най-правилният отговор на въпроса колко джаула трябва да имам е зависи или различни мощности. както се досеща те повече мощност значи и по-големи инвестиции. затова човек много ясно трябва да си даде сметка какво ще снима и така да си направи конфигурацията. тук съвет от практикуващ фотограф е полезен също.
Тъй като цифровите апарати стават все по-добри и имат все по-малко шум на различни чувствителности, вече не е необходимо да притежавате големи мощности. няколко тела по 100-300 J вършат идеална работа в студио, особено ако предпочитате да снимате на по-отворена бленда.
А ако снимате навън , в ясен слънчев ден, може да ви трябват мощности от 1200-2400 J за да ‘преборите’ слънцето. Тук много зависи от разстоянията и от типа на рефлектора на осветителното тяло.
Затова универсален комплект като мощност не съществува, а само такъв, който е подходящ за конкретните снимки.
Конфигурацията
Има два основни начина за изграждане на студийното осветление: на компактни тела (моноблокове) и генератори с отделени глави. възможни са и комбинация от двете. ако за пръв път се сблъсквате с професионално студийно осветление дори и не поглеждайте към генераторите, още е рано да се убедите в концепцията им и защо има смисъл да дам доста повече пари.
Моноблоковете са осветителни тела, в които всичко е в един корпус и се включват директно към мрежата. Мощността при тях започва от 100 J, което е подходящо само за малко паспортно студио и стига до 1200 J, за по-големи помещения и изисквания на фотографа. при компактните тела разделението обикновено на три нива.
Входното ниво (d-lite 2/4, one) или за начинаещи е максимално опростено и без никакви екстри, като мощностите са не големи 200 и 400 J. То не е предвидено да се натоварва много, но като компенсация е най-евтиното и постижимо. Много често се продава на комплекти.
Средният клас (brx 250/500) е предназначен за хора снимащи по-интензивно и с по-големи претенции към осветлението, но и за непрекъсната работа. разбира се нивото на цените се вдига двойно спрямо осветлението за начинаещите.
Професионалният клас (elc pro hd 500/1000) се използва от хора снимащи на практика непрекъснато, които се нуждаят от надеждни осветителни тела, с гарантирана повторяемост на резултати дори при пълно натоварване. Също така и максимално издръжливи физически на пренасяне и употреба. Тук мощностите са от 500 до 1000 J, като имат и най-малката дължина на импулса за спиране на движение до 1/1700s при to,1 (1/5000s при t0.5).
Когато се купуват няколко осветителни тела, добра идея е те да са с различна мощност, защото обикновено се ползват с различни рефлектори и така можете да оползотворите целия диапазон на изходна мощност. Едно от най-непрактичните неща е да си купуте 4 еднакви по мощност тела. Разбира се ако нямате още 4 с друга мощност.
Ако сравняваме система изградена с компактни тела спрямо такава с генератори и отделени глави предимствата са следните:
– като цяло по-ниска цена за получената мощност
– като цяло по-леки, оттук по-лесни и компактни за пренасяне
– има много евтини варианти за начало
– самостоятелност на всяко тяло.
При генераторите няма разделение на класове, защото те са само в професионалния клас. можем да ги разграничим по екстрите и възможностите, но не и по степента на издръжливост или качество на изработка. Може би тук е момента да кажем че понятието генератор (power pack) не означава, че самостоятелно произвежда електроенергия, а просто цялата електроника и управление е изнесена в него, а в самата глава няма почти нищо, което води до неговите предимства, за които ще стане дума по-късно.
Симетричните генератори 230V (digital 1200/2400 rx) са най-ниски като цена, единствено защото не предлагат екстри. Обикновено имат по два изхода за отделените глави, като на тях се подава енергията разделена по равно. Нормално те се ползват само с по една глава на един генератор или ако се ползват две глави то е за да се освети нещо симетрично – контри, фон, запълващо осветление. ако искате много мощност това е най-достъпния вариант, като може да достигне до 4800 J с една двойна глава.
Предимствата на студио ползващо генератори пред моноблокове са:
– огромна изходна мощност само в една глава/тяло (до 6000 Jс двойна глава)
– много лека глава (около 1кг, до 4 пъти по-лека от компактно тяло), което е изключително предимство при вдигане нависоко или на рамо (използване на бум)
– най-надеждното осветление за натоварена работа.
– удобство за управление и работа
– ако някога започнете да снимате с генератори, няма да искате да се връщате назад на компактни тела
Генераторите на батерии (ranger rx speed as, quadra, ELB) се захранват от вътрешен акумулатор и са симетрични или асиметрични, според нуждите ви. голямата изходна мощност ви гарантира, че дори в ясен слънчев ден ще имате достатъчно светлина за всевъзможни светлинни схеми на открито. И като се вземе предвид общата тежест на един комплект, около 12-15кг, това означава че дори сам човек може да се справи. Свободата , която ви дава един такъв генератор на батерии е огромна – без да има захранване или нужда от много хора, можете да снимате на произволно място. Разбира се на главите към този генератор можете да сложите както нормални рефлектори, така и чадъри, а и софтбоксове с размери метър на метър или дори по-големи.
Дължина на импулса на светкавичното осветление – t0.1/t0.5
При работа с електронни светкавици времето за експонация се определя от времето за което свети импулсната лапна – или иначе казано от дължината на този импулс. Разбира се за да се регистрира изцяло излъчената светлина апаратът трябва да е настроен на максимално синхронна или по-ниска скорост.
Има два приети стандарта за определяне на тази дължина – при 10% и при 50% от максималната мощност. Прието че стойнотта при 50% (t0.5) е ефективната експозиция, но спепента на ‘замразяване’ на движението се определя от дължината при 10% от максималната мощност (t0.1).
В общия случай t0.5 e около 3 пъти по-кратък от t0.1, затова много често производителите дават тази стойност. за да получите стойността на t0.1 трябва да умножите по 3 посочената цифра за t0.5.
Също така трябва да имате предвид, че при стандартното (без допълнителна електроника за управление на дължината на импулса) студийно осветление на кратък импулс имаме при пълна мощност, а минимална мощност обикновено се удължава двойно.
Ето някои конкретни примери за дължина на импулса при пълна мощност и t0.1 (измерени с уред):
style 300 rx – 1/1000 s
style 600 rx – 1/700 s
style 1200 rx – 1/500 s
Времетраене от порядъка на 1/500-1/1000s за t0.1 (което се равнява на 1/1500 – 1/3000s при t0.5) е достатъчно за снимки на почти всякакви движения на хора в студиото, но за замразяване на бързодвижещи се обекти ще ви трябва доста по-висока скорост.

ПОСТОЯННО (ХАЛОГЕННО) ОСВЕТЛЕНИЕ
Наред със светкавичното осветление, в студио и навън може да се ползва и постоянно. Много хора смятат, че халогенното осветление е по-скоро за кино и телевизия. Но това не е така, голям брой добри фотографи ползват и него. Разлика в характера и рисунака на светлината, няма да има, защото се ползват съсщите рефлектори и софтбоксове като при светкавичното осветление. Единствената разлика е в светлинния източник.
Предимствата на постоянното халогенно осветление за фотографията са:
– във визьора се вижда точно характера и рисунъка на снимания обект
– поради високия интензитет на източника контролът във визьора по време на снимките е много по-добър
– цветната температура съвпада с тази на други изкуствени и домашни светлинни източници
– може да се снима на много отворена бленда
– може да се снима при по-ниска (от 1/50с) скорост и да се получи ефект на размазване
– значително по-ниската цена

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИМПУЛСНО ОСВЕТЛЕНИЕ С БЕНЗИНОВИ ИЛИ ДИЗЕЛОВИ АГРЕГАТИ
Има определни изисквания към агрегатите за да работят добре и да повредят електрониката на светкавиците. Те трябва да се с електроника за регулиране на изходното напрежение и честота, за да ги поддържат максимално постоянни. Такива са доста модели на HONDA или YAMAHA, с регулация на напрежението – AVR, или инверторни, като последните са изключително подходящи за включване и на лаптоп и друга чуствителна електроника.
Вторият въпрос в с мощността на агрегата, често се бърка неговата изходна мощност във ватове или волтампери с импулсната мощност в джаули. Няма никаква връзка. Има връзка само към консумираната мощност и максимален ток по време на зареждане. Това е показател който производителя дава, например компактните тела STYLE RX използват само 6 ампера ток, което е грубо 1400 вата. Отделните генератори с глави могат да консумират и до 16 ампера.
Агрегатите имат малък резерв по ток, различни ползватели измерват този ток и той е с 20-30% над номиналния даден по каталог. Тоест за кратко време на зареждане е възможно агрегатът да издържи и да не прекъсне консуматора. Но това трябва да се провери за всеки конкретен модел.
Някои тела или генератори имат режим за бавно зареждане, дори и супер бавно, къде консумирания ток пада наполовина или на една трета. Което ги прави много удобни за ползване с агрегати.
Повече информация може да намерите в книгата  „Професионалното студийно осветление и съвременните цифрови фотографски технологии“, в раздел Книга.